Zielony biznes


Podczas 42. edycji spotkań biznesowych MP Fast Date®, oprócz tradycyjnego biznesu i nawiązywania relacji, spojrzymy na eventy z punktu widzenia ESG.

Wkrótce ponad 3,5 tys. polskich firm będzie miało obowiązek raportowania niefinansowego. Jednak ESG to nie tylko raportowanie, ale sposób myślenia o wszystkich procesach w organizacji. Tym samym o organizowanych wydarzeniach. Wiedza, którą podzielimy się z Państwem podczas MP Fast Date® to fundament Waszego rozwoju i budowania przewag konkurencyjnych w przyszłości.

Organizacja wydarzeń bywa skomplikowanym przedsięwzięciem wymagającym podjęcia mnóstwa decyzji. Lokalizacja, program, catering, czas trwania, materiały promocyjne, transport… W dodatku każdy z tych wyborów zostawia ślad w postaci emisji gazów cieplarnianych. Czy da się coś zrobić, by cieszyć się stacjonarnymi eventami, a jednocześnie nie szkodzić planecie? Ślad węglowy dowolnego wydarzenia można obniżyć, a nawet wyzerować! - Razem z TerGo przygotujemy Was na nadchodzące zmiany!

Widzimy się 24.02.2023!
 

Warsztaty z sommellierem Alanem Bednarskim



Alan Bednarski – kariera
Od ponad dekady jest związany z gastronomią, a w szczególności z winem. Ostatnie sześć lat spędził w Londynie, dynamicznie rozwijając swoją wiedzę i pasję. Jako Head Sommelier wraz ze swoim zespołem układał karty win w takich miejscach jak: Annabels London (The Best World Private Members Club), Texture Restaurant 1* Michelin Star, 28-50 Wine Bar Maddox Street, 28-50 Wine Bar Fetter Lane. Karierę jako sommelier rozpoczął w City Social London 1* Michelin Star.
 
Osiągnięcia zawodowe
Court of Master Sommelier Europe. W 2018 zdał egzamin Advanced Court of Master Sommelier (Londyn). Obecnie przygotowuje się do egzaminu Master Sommelier w 2023. Jest jedynym polskim kandydatem na Master Sommeliera.
UK Sommelier of the Year 2019. W 2019 wygrał Finał Regionalny w Londynie, pokonując 30 innych sommeliereów. W finale szczebla narodowego zajął trzecie miejsce.
Copa Jerez Competition VIII. Reprezentując Texture w 2018 wraz z utalentowanym Karlem O’Dellem wygrał konkurs, polegający na stworzeniu 3-daniowego menu oraz dobraniu do dań najlepszego wina Sherry. Alan i Karl okazali się najlepszym duetem spośród wszystkich kandydatów z całego UK i reprezentowali kraj w kolejnym etapie. Międzynarodowy finał Copa Jerez odbył się w Hiszpanii. Alan i Karl zajęli drugie miejsce w konkursie oraz zostali wyróżnieni „za najlepszą przystawkę”. W finale o miejsca na podium walczyły duety z Belgii, Holandii, Niemiec, Hiszpanii, Danii czy USA.
Decanter Magazine. Regularnie od 2019 Alan jest sędzią w konkursach winiarskich Decanter World Wine Awards (DWWA) w panelu Champagne, który stał się jego specjalnością.
W 2021 roku oceniał wina w kategorii Champagne Brut. Razem z Simonem Fieldem oraz Timem Hallem wyłonili najlepsze rocznikowe szampany Decanter December.
W 2022 wraz z Clairem Tevenotem oraz Peterm Liemem wybrali najlepsze rocznikowe różowe szampany.

Projekty Alana Bednarskiego: Cool Climat Wines Guide oraz szkolenia dla firm
Projekt Cool Climat Wines. Projekt Cool Climat Wines to zwrócenie uwagi na wina z zimnego klimatu oraz sytuację klimatyczną na świecie. Czy klasyczne „winiarsko” regiony nadal będą pełniły swoją funkcję? Jakie techniki oraz nowe szczepy mogą być zaadaptowane do nowych warunków pogodowych?
Specjalnie dla wszystkich  uczestników  MP Fast Date® Alan poprowadzi szkolenie Cool Climat Winers pt. „Bądź jak Master Sommelier”
 
„Bądź jak Master Sommelier” 
Blind tasting, czyli testowanie wina bez wiedzy, skąd ono pochodzi, jest najlepszą formą zrozumienia wina, jego obiektywnej oceny i, co najważniejsze, pozwala zrozumieć, co najbardziej nam odpowiada!
Profesjonaliści oceniają sześć win, podając dokładny opis organoleptyczny oraz kraj pochodzenia, region, szczep, z którego wino jest zrobione, oraz rocznik.
Aby poczuć się jak Master Sommelier, nie musisz być specjalistą lub znać się na winie. Wystarczy, że lubisz wino i chcesz się nim zainteresować.
Szkolenie rozpoczyna wprowadzenia w świat regionów winiarskich, przedstawienie zasad tastingu oraz wspólna ocena jednego z wybranych win.
W następnej części uczestnicy będą mogli poczuć się jak prawdziwi Master Sommelierzy. Gra polega na wykorzystaniu informacji znajdujących się na specjalnie przygotowanej planszy oraz podążaniu za wskazówkami. W poszukiwaniu testowanego wina pomagają specjalne karty – smaki i aromaty. 
To naprawdę przyjemne i proste! Bo kto z nas nie wie, jak pachnie masło lub jak smakuje cytryna?

Każdy uczestnik otrzymuje dyplom oraz przypinkę, niczym prawdziwy sommelier po swoim egzaminie!

 
 

 
Zaufali nam: